Inloggen
BCE-lid Marcel Brands: van trucker tot rijschoolhouder
24-10-2014  | 
"Veel op Frankrijk gereden, vaak voor Cirque du Soleil"

"Ik heb vijftien jaar als internationaal chauffeur voor een transportbedrijf in Oldenzaal gewerkt, ik reed veel op Frankrijk en vaak voor Cirque du Soleil. Mooie ritten waren dat." Marcel Brands (Utrecht, 1964, maar al 49 jaar woonachtig in Enschede) kent de weg in Europa en met die ervaring is hij sinds kort een eigen rijschool begonnen. De echtgenoot van Henriette en vader van Tom (21) en Robin (19) zag dit jaar Abraham en dat was voor hem het sein om iets nieuws te beginnen, ook al omdat hij zijn baan door een reorganisatie kwijtraakte.

 

"De laatste acht jaar in mijn vorige dienstverband heb ik me bezig gehouden met het Track-&-Trace-systeem dat in de vrachtauto’s zit en ook gebruikt wordt als  communicatiemiddel tussen chauffeurs, planners en opdrachtgevers. Ik was een soort helpdesk voor iedereen die hiermee moest werken. Als er storingen waren werd er van mij verwacht dat ik ze oploste. Ook gaf ik instructie aan nieuwe chauffeurs hoe ze met dit systeem moesten werken en hun digitale dagstaat moesten invullen. Erg leuk en afwisselend werk. De ene keer had je met chauffeurs te maken en dan weer met klanten of planners of je lag in de cabine van een vrachtwagen een systeem in te bouwen."

 

"Een eigen rijschool, dat had ik veel eerder moeten doen"

 

Bij het instrueren van chauffeurs kwam Brands erachter dat hij dat wel heel erg leuk werk vond, en toen hij te horen kreeg dat zijn functie wegbezuinigd en over andere afdelingen verdeeld zou worden is hij begonnen met de opleiding tot rij-instructeur. "Gezien mijn leeftijd leek me dit de kans om het roer om te gooien en me volledig te richten op de instructie. Wat een mooi vak is dat, ik ben sinds september als rij-instructeur aan het werk en kom er nu achter dat ik dit al veel eerder had moeten doen. Erg leuk, al dat contact met verschillende, vooral jonge mensen die hun rijbewijs willen halen. Voor hen is het toch weer een mijlpaal in hun leven waar ik mijn steentje aan mag bijdragen. Maar er zijn ook mensen die al een rijbewijs hebben, en toch moeite hebben met fileparkeren of de snelweg niet meer op durven. Om die laatste groep maximaal van dienst te kunnen zijn start ik binnenkort zelf weer met een bijscholingsopleiding "rij-angst” bij Sjaak de Coninck, bekend van de TV. Als ik daarmee klaar ben mag ik me ook gecertificeerd rij-angst-instructeur noemen en dan heb ik nog meer eer van mijn werk."

 

"Geen paniek en alleen ingrijpen als het echt moet"

 

"Waarin ik me onderscheid van andere rijscholen? Allereerst natuurlijk mijn eigen rij-ervaring. Omdat ik jaren als trucker door heel Europa heb gereden  ben ik niet zo bang uitgevallen wat natuurlijk een voordeel voor mijn leerlingen is. Paniek of schrikreacties zul je bij mij niet snel zien. Ik grijp alleen in als het echt niet meer anders kan. Daardoor krijgt de leerling meer zelfvertrouwen, want je moet er toch niet aan denken dat er iemand naast je zit die constant aan je stuur zit te trekken. Daar zou ik zelf ook niet vrolijk van worden. Verder ben ik al wat ouder, wat vertrouwen schept bij de leerlingen. Ik krijg reacties van leerlingen als: Je blijft zo lekker rustig, legt situaties duidelijk en begrijpelijk uit, zodat ik weet hoe ik een foutje de volgende keer kan voorkomen."

 

"Altijd een gratis proefles en rijbewijs gehaald: slipcursus cadeau"

 

"Nu ik als zelfstandig ondernemer aan de slag ben gegaan, ben ik natuurlijk zeer gemotiveerd om het beste uit mijn leerlingen naar boven te krijgen. Ik haal alles uit de kast om ze zo snel mogelijk zelfstandig en veilig door het verkeer te laten rijden, zodat ze met een lekker gevoel en met goed gevolg het praktijkexamen kunnen afleggen. En als ze hun rijbewijs gehaald hebben, dan krijgen ze een slipcursus cadeau. De rijlessen duren minimaal zestig minuten, maar anderhalf of twee uur achter elkaar is natuurlijk ook geen probleem, zeker in het begin niet. Als een leerling zich aanmeldt, dan begin ik altijd met een gratis proefles van ongeveer twee uur. In een kort gesprekje vooraf probeer ik in te schatten wat voor soort leerling iemand is. Dan gaan we een stuk rijden op een lekker rustige plek. Tijdens deze rit krijg ik een indruk wat een leerling kan, wat hij of zij met mijn aanwijzingen doet, hoe het gevoel met de auto is, dat soort dingen. Ik maak een inschatting van het aantal lessen dat nodig is om het rijbewijs in bezit te krijgen. We bespreken samen of er voor een pakket of losse lessen gekozen wordt en maken een afspraak voor de eerste rijles."

 

Marcel hoopt je snel te zien: www.rijschoolbrands.nl, 06 110 130 57.

 

Rijschool Brands is lid van de BCE, de businessclub van EHV.

terug naar vorige scherm
Hoofdsponsor
Shirtsponsoren
Sponsoren